سمینار مهارت های کارگروهی با همکاری کانون دانش آموختگان کارآفرینی و کآشف در روز پنج شنبه 27 تیر ماه 98 برگزار گردید. در این رویداد دو مهمان ویژه برنامه آقای دکتر مهدی صفایی بنیانگذار هلدینگ کانسپت و آقای دکتر مهران کرمی هم بنیانگذار شتابدهنده سریر حضور داشتند.
در ابتدا مجری برنامه خانم بهناز کاوندی (کارشناسی ارشد کارآفرینی دانشگاه تهران) مقدمه ایی جهت برگزاری و روند سمینار به استحضار حضار رسانده و جلسه را با دعوت از اولین مهمان برنامه، آقای دکتر مهران کرمی آغاز نمودند.
دکتر کرمی صحبت خود را با نمایش عکسی از دوران دانشگاه شروع کردند. از تجربیات و فکرهایی که آن زمان در ذهن داشتند و واقعیتی که در جامعه وجود داشت. وقتی 18 سال داشتند و وارد دانشگاه شده بودند، متوجه این موضوع شدند که تجربه کاری نسبت به بعضی از هم سن و سالهای خود ندارند.
برخلاف دوستانشان به دلیل وضعیت خوب زندگی، هیچگاه تابستان ها در هیچ حرفه ایی فعالیت نکرده بودند و خانواده هم اصراری به این موضوع نداشتند. اما این خلا که هیچ تجربه کاری در محیط کار نداشتند اکنون که وارد دانشگاه شده بودند بیشتر خودش را نشان میداد.
همیشه این حس که از بقیه عقب تر هستند باعث ترس شان می شد و به همین دلیل شروع به خواندن زندگی نامه بزرگان کسب و کار کرند و توانستند پس از مطالعه، نفسی راحت بکشند زیرا متوجه شدند که آنها هم در 18 تا 20 سالگی بیزنسی نداشته اند و در سنین بالاتر هم میشود کار کرد.
در ادامه به یک تعریف جامع از موفقیت اشاره کردند که همه آنها به خود شخص مربوط است. اینکه دقیقا شما چه میخواهید و برای چه تلاش میکنید.
یک سوالی مطرح کردند که : “کارآفرینی چیست؟” کارآفرینی همان هنر خلق است. یعنی ارزشی را خلق کنیم و یا با یک روش بهتری مورد استفاده قرار گیرد و قابل عرضه و فروش باشد.
ایشان گفتند: باید ایده داشته باشیم ولی به خاطر داشته باشید ایده به تنهایی مهم نیست بلکه اجرا مهمترین بخش آن است. برای اجرا نیز به یک تیم خوب نیاز است که بتوانند کنار هم ایده را تبدیل به محصول یا خدمت بکنند.
پس برای موفقیت علاوه بر همه این موارد کسب مهارت بسیار مهم است. مهمترین و کلیدی ترین مهارت، خلاقیت است و در ادامه یک تیم خوب که بتوان این خلاقیت را به اجرا نزدیک کرد. پس وقتی یاد بگیریم چطور با هم کار کنیم میتوانیم موفق باشیم.
یک تیم خوب درکنار هم آموزش می بینند و مهارتهای خود را افزایش میدهند تا ایده را به اجرا تبدیل کنند. در حین را همیشه مشکلاتی هست و افراد تیم ممکن است از تیم خارج شوند و در طی مسیر، افراد جدیدی اضافه شوند ولی اهداف کلی همیشه یکی هستند و با آموختن اینکه چطور با هم بصورت یک تیم همکاری کنند یک عامل بسیار کلیدی است.
برای نکته آخر در صحبت هایشان گفتند: سعی کنید تیم خود را از یک گروه یا قومیت و در صورت امکان از یک ملیت انتخاب نکنید زیرا افکار و اندیشه های متفاوت همیشه کمک میکند که تیم پیشرفت کند. اگر همه مثل هم باشند ممکن است عنصر خلاقیت و انگیزه از بین برود ولی وجود کمی تفاوت در تیم میتواند جنبه های مثبت زیادی ایجاد کند.
بعد از صحبت های آقای کرمی، مجری برنامه نکاتی از مطالب ارایه شده توسط ایشان را از حضار و نوجوانانی که حضور داشتند پرسید و نکات کلیدی که گفته شد را یاد اوری کرد تا مشارکت حضار را نیز داشته باشد. در ادامه مجری از مهمان دوم برنامه آقای دکتر مهدی صفایی دعوت کردند تا از تجربیات خود دراین رابطه صحبت کنند.
آقای مهدی صفایی بعد از معرفی خود، از نوجوانان حاضر در سیمنار پرسید که دقیقا به دنبال چه چیزی هستند ؟ هدف اصلی شان از حضور در این سمینار چیست؟
چند نفر از حضار جواب دادند.
اولین و کلیدی ترین صحبت ایشان این بود که ” باید اول خودتان را خوب بشناسید “ زیرا با شناخت درست خود میتوانید بدانید چه میخواهید و در اینده میخواهید چه کاری انجام دهید.
ایشان معتقد هستند که هر انسانی تلاش میکند که موفق باشد و خودش را در یک تیم جای دهد و از همه مهمتر اثرگذار باشد. این 3 هدف را برای هر انسان سالمی که میخواهد زندگی سالمی داشته باشد لازم میدانند.
ایشان معتقد هستند که همه نمیتوانند کارآفرین باشند و این ایراد نیست. ولی ما میتوانیم در کنار کارآفرینان قرار بگیریم و بصورت تیمی با آنها همکاری کنیم.
یکی از خصوصیات مهمی که از نظر آقای صفایی یک کارآفرین باید داشته باشد این است که ” جسور و قلدر “ باشد. اما باید این دو خصوصیت را با حفظ ادب و احترام داشته باشد تا همیشه از او با احترام یاد شود.
چرا این دو خصوصیت؟
برای انکه باید قدرت پیگیری کارها را داشته باشد و با صدای بلند خواسته اش را بخواهد و برای رسیدن به آن تلاش کند و از مذاکره و یافتن راههای احتمالی نا امید نشود.
ایشان بهترین زمان آموزش برای کارآفرینی را در سنین کودکی دانستند و فرمودند بهترین و راحتترین راه آن این است که از خانواده شروع کنید. اگر میخواهید کارآفرین باشید باید مشکلات را ببینید و شناسایی کنید.
در خانه از مادر و پدر سوال کنید که چه جیز هایی می توانست باشد که شما کارها را راحتتر انجام دهید یا الان چه چیزی ممکن است باعث شود شما خسته شوید ؟
اینها سوالاتی است که اگر در کودکی تمرین شود و آموزش ببینید می توانید درآینده نیز به عنوان فردی که دید و نگاه کارآفرینی دارد از آن استفاده کنید.
آقای صفایی معتقد است کارآفرین کسی است که از شکست نترسد، نا امید نشود. همه بزرگان کسب و کار و کارآفرینان بزرگ دنیا و ایران همیشه بارها و بارها شکست خورده اند. ولی یاد گرفته اند بلند شوند و مجددا تلاش کنند.
کسی رو نمیتوان یافت که بدون تلاش بسیار و تجربه شکست به موفقیت رسیده باشد. پس از الان آماده باشیم که با دشواری ها مبارزه کنیم و از تلاش و استمرار خسته نشویم.
در ادامه صحبت ها با توجه به عنوان سیمنار که مهارت های کارتیمی است چند نکته را در مورد جمع آوری تیم پیشنهاد دادند:
- خود را بشناسید و بدانید که چه امکاناتی دارید
- در کدام موقعیت جغرافیایی هستید
- محیط و شخصیت آدمها را باید بشناسید
منظورشان از این 3 نکته این است که باید بدانیم که دقیقا چه چیزی میخواهیم؟ پس باید خودمان و استعداد هایمان را بشناسیم و بعد در کجا میخواهیم این کار رو شروع کنیم و چه امکاناتی داریم؟
شناسایی موقعیت جغزافیایی هم برای این است که بدانیم مخاطبین و مشتری های ما چه کسانی هستند؟ چه چیزی برای آنها ارزش است و چه مواردی در این جامعه ضد ارزش می باشد؟
در نهایت شخصیت آدمهای که با آنها کار میکنیم مهم است. آیا ادبیات یکسانی داریم یا خیر؟ آیا این آدم قابل اعتماد است یا خیر؟ آیا ادبیات و محیطی که داریم در آن کار میکنیم با خود ما و ایده مان هماهنگی دارد ؟
طبق تجربیات ایشان باید با خودمان رو راست باشیم و این سوالات را از خودمان بپرسیم. چون ممکن است در هر یک از این موارد دچار مشکل شویم. پس اکنون با استفاده از تجربیات کارآفرینان می توانید این مشکلات را به حداقل برسانید و با توجه به آموزش و مهارتهایی که کسب میکنید. می توانید بهتر از پس همه اتفاقات بر بیایید و به نتیجه دلخواه خود برسید.
ایشان به همه جوانان پیشنهاد کردند که حتما وقت خودشان را زمان بندی کنند. اولیت بندی کنند که میخواهند چکار کنند و در نتیجه باید این قدرت را داشته باشند که از یک سری کارها دست بکشند تا به اهداف تعریف شده خود برسند.
یک نکته که ایشان به آن اشاره کردند این بود که در زمان تحریم ها موقعیتها بسیار است و دلیل آن هم این است که وقتی همه نا امید هستند، امیدوار ها بیشتر موفق میشوند.
یکی از حضار از ایشان پرسید که چطوری میشود موفق شد؟
جواب ایشان خیلی زیبا ساده بود: ” کافی است از خانه بیرون بروید و به اطرافتان با دقت نگاه کنید ” وقتی نشسته اید و کار نمیکنید پس اتفاق هم نخواهد افتاد. باید حرکت کنید و با نگاه تیزبین موقعیت ها را شناسایی کنید. باید مشکلات را ببنید و حس کنید. باید در کنار آدمهای دیگر باشید و تجربه کسب کنید. پس باید با جامعه آشنا شوید.
نکته دیگری که ایشان در بین صحبتهایشان تاکید داشتند این بود که باید همیشه در تلاش باشید که خودتان را تغییر و بهبود دهید تا بتوانید پیشرفت کنید. هیچگاه از آموختن و کسب تجربه و مهارت دست نکشید، زیرا عنصر پویایی و بروز بودن به ایده ها و بیزینس تان کمک میکند.
ایشان معتقد بودند که شکست سرآغاز موفقیت است به شرطی که در داخل شکست گیر نکنیم. زیرا لازمه موفقیت، شکست است. نکته دیگری که به آن اشاره کردند این بود که فکرهای بزرگ داشته باشید ولی فکرهایی که دست یافتنی باشند. آنقدر بزرگ نباشند که برای رسیدن به آنها خودتان خسته شوید. پس همیشه در حال کسب تجربه باشید تا موفقیت را زودتر بدست بیاورید.
در انتهای برنامه پس از جمع بندی صحبتهای آقای مهدی صفایی توسط مجری، در حدود نیم ساعت از خانم نگار ضیایی مربی کارآفرینی کاشف دعوت شد که طرح مدرسه تابستانی کسب و کار کاشف را توضیح دهند و در صورت نیاز از ایشان سوالات پرسیده شود و برنامه با گرفتن عکس دسته جمعی، سمینار مهارت های کارگروهی خاتمه یافت.