برنامه تجربه ناتمام برنامه ای برای بیان موانع موفقیت و بررسی دلایل شکست کسب و کارهای ایرانی است.
اولین رویداد تجربه ناتمام به همت کانون دانش آموختگان کارآفرینی دانشگاه تهران در تاریخ ۷ خرداد ۹۸ با حضور آقای مهندس شاهین طبری، بنیان گذار شرکت نرم افزاری چارگون و آقای دکتر هادی نوتاش دکترای کارآفرینی برگزار شد.
در ابتدای برنامه از مهندس شاهین طبری دعوت شد که به بیان تجربیات خود بپردازند. ایشان صحبت های خود را اینگونه آغاز نمودند که از سال ۷۸ شرکت چارگون توسط ایشان ثبت شد و در ابتدای کار فعالیت خود را به تنهایی آغاز نمودند.
سال ۱۳۸۲ یک سوم درآمد سالانه حاصل از فروش شرکت را خرج نمودند تا در نمایشگاه الکامپ ۸۲ شرکت کنند. ایشان فرمودند مدل درآمدی شرکت شان B2B است و نرم افزار تولیدی چارگون، دیدگاه است که شامل منابع انسانی، فرآیندها، لجستیک، اتوماسیون و مالی است و این نرم افزارها برای سازمانهای مختلف تولید شده و به صورت جنرال قابل استفاده است و شرکت چارگون با سال ها فراز و نشیب به سمت موفقیت جلو میرود.
تجربه دیگری که شرکت چارگون به مدت ۱۰ الی ۱۲ سال دنبال می کند این است که در زمینه مسئولیت اجتماعی گروهی به نام همگام تشکیل داده اند تا بتوانند از این طریق منسجمتر به فعالیت مسئولیت اجتماعی خود در کنار کسب و کار خود بپردازند و درخصوص نگاهشان به مقوله مسئولیت اجتماعی گفتند نگاه ایشان در زمینه کارآفرینی، رفع نیازهای کشور در زمینه نرم افزار بوده است.
کمپین بعدی ایشان در زمینه مسئولیت اجتماعی، کمپین ۱۱ ایران بود.
دراین خصوص گفتند که این کمپین برای توانیابان است و در خصوص برخورد صحیح با این افراد توضیح دادند که باید جامعه آماده استقبال از این عزیزان باشد. سپس کلیپی در این خصوص نمایش دادند و توانایی این افراد را در مسابقه ای که برگزار شده بود نشان دادند و فرمودند در الکامپ بعدی رویدادی برای این افراد وجود دارد.
از دید ایشان نگاه کارآفرینان دو نوع است:
1. با رویکرد مالی و درآمدزایی صرف
2. با رویکرد مسئولیت اجتماعی که نگاه ایشان با رویکرد مسئولیت اجتماعی و رفع نیازهای جامعه است.
در شرکت چارگون ایشان ۱۴ سال مدیرعامل و 20 سال رئیس هیئت مدیره بودند و خیلی جاها حس کردند که کار تمام است اما باز با چالش ها روبرو شده و ادامه دادهاند. ایشان سال ۵۳ در خانواده فرهنگی به دنیا آمدند.
پدر ایشان فرهنگی بوده و همیشه ایشان را تشویق می کردند تا به مطالعه زندگی نامه افراد موفق به پردازند. از این رو از کودکی از روبرویی با چالش های زندگی و کار بسیار لذت برده و به استقبالش می روند.
همچنین ایشان یک شرکت به نام پدیدار ثبت نموده اند که در حوزه سلامت برای همه ایرانیان مشغول به فعالیت است و این شرکت نرم افزاری به نام “مادرشو” تولید نموده که به دنبال آگاهی دادن به مادران است.
در خصوص سوال حضار در مورد شکست فرمودند: شکست نقطه ای است که افراد حس میکنند دیگر کار تمام است و در خصوص شرکت چارگون گفتند که همیشه در حال مطالعه هستند و از یک نفر فعالیت این شرکت را شروع کرده و امروز به ۳۵۰ نفر رسیدهاند.
ایشان میگویند من هیچ وقت احساس شکست نداشتم و می گفتم که چالش بزرگی پیش آمده. حال باید چطور با آن مواجه شوم؟ برخلاف سایر افراد وقتی با شکست مواجه شدند شرکت را تعطیل نکرده و با رویکرد جدید مسیر شرکت را عوض کردند و با ادامه مسیر به موفقیت رسیدند.
پس از پایان سخنرانی مهندس طبری، دکتر هادی نوتاش مدرس و مشاور کارآفرینی شروع به سخنرانی نمودند. ایشان از سال ۸۶ مشغول به تدریس و مشاوره در زمینه کارآفرینی هستند.
ایشان در ابتدای صحبت های خود فرمودند خیلی کم پیش می آید که کارآفرینان از شکست هایشان بگویند و در این باره توضیح دهند. برای همین بر اساس مطالعاتی که ایشان داشتهاند، 10 کار آفرین برتر را انتخاب کرده و از آنها سوالاتی نموده اند تا بدانند در طی شکست چه اتفاقی برای کارآفرین ها رخ می دهد و چگونه افراد با شکست خود برخورد نموده و مسیر خود را انتخاب می کنند و از این راه مدلی استخراج نموده اند.
ایشان دلایل شکست کارآفرینان را بررسی کرده و ریشه های شکست مشترک را استخراج نمودند. سپس اثرات شکست را بر روی این افراد بررسی کرده و واکنش این افراد در مقابل شکست را سنجیده اند.
همچنین گفتند همه ما میدانیم که کسب و کارهای نوپا چه تأثیری در اقتصاد دارد اما شکست این کسب و کارها هزینههایی دارد و این موضوع بررسی شد که این شکست ها چگونه میتوانند زمینه موفقیت های بعدی را ایجاد کنند؟
در ادامه ایشان فرمودند برخی مواقع ممکن است موفقیت ما را به سمت شکست ببرد و در توضیح این مسئله فرمودند:
ما دو مکانیزم داریم:
- برخی تصمیمات ممکن است باعث موفقیت شود. کارآفرین همان الگو را همه جا استفاده می کند و این کار موجب می شود که در سایر شرایط با شکست مواجه شود پس نباید الگوی تصمیم گیری کارآفرینان ثابت باشد.
- گاهی ممکن است موفقیت باعث افزایش اعتماد به نفس در کارآفرینان شود. این موضوع باعث افزایش خوش بینی شده و موجب می شود کارآفرینان ریسک ها را کمتر ببینند و منجر به شکست می شود.
در ادامه ایشان فرمودند ما 10 کیس را مورد بررسی قرار دادیم و این نمونه ها ویژگی های زیر را دارا بودند:
1. این افراد می بایست نقش کلیدی در تاسیس کسب و کارشان داشته باشند.
2. حداقل 10 سال از تاسیس کسب و کارشان گذشته باشد.
3. حداقل دو کسب و کار راه اندازی کرده باشند.
4. تجربه شکست های متعدد در چرخه کسب و کار خود و فائق آمدن بر این مشکلات و برپایی کسب و کار جدید داشته باشند.
سپس ایشان ریشههای شکست را اینگونه دسته بندی نمودند:
1. ضعف دانش، تجربه و مهارت های کارآفرینی
2. چالش بازاریابی و فروش
3. مشکلات شراکت نامناسب
4. انعطاف ناپذیری در روش
5. مشکلات مالی
6. شیفتگی و وابستگی به مسیر
7. نامساعد بودن محیط کسب و کار
در ادامه ایشان پیامدهای ناشی از شکست را اینگونه بیان کردند:
1. بروز مشکلات اقتصادی
2. بروز مشکلات اجتماعی
3. بروز مشکلات روحی روانی
4. بروز مشکلات فیزیولوژیک
5. هزینه فرصت از دست رفته
در ادامه واکنش کارآفرینان موفق به شکست را اینگونه بیان نمودند:
1. تشخیص و پذیرش مشکل
2. تلاش برای تشخیص دلایل و ریشه های مشکل
3. تلاش برای اصلاح خطاها و جلوگیری از شکست
4. جلوگیری از تبدیل شکست به بحران
5. تلاش برای جلوگیری از تکرار خطا در آینده
ایشان در انتهای سخنان خود به بیان آموخته های حاصل از پیامدهای شکست پرداختند:
1. احتیاط و دقت بیشتر
2. فرا گرفتن اصول شراکت
3. کسب دانش، تجربه و ارتباطات جدید
4. افزایش مهارت های کارآفرینانه
5. پیش بینی سناریوهای مختلف
6. انعطاف پذیری در تغییر روش
7. یادگیری کار تیمی
پس از پایان سخنان دکتر هادی نوتاش و بیان تجربیات و بررسی های علمی ایشان در خصوص شکست کارآفرینان مجری برنامه سرکار خانم داریان دانش آموخته کارآفرینی از جناب آقای دکتر زالی و جناب آقای دکتر زعفریان از اساتید و هیات علمی محترم دانشکده کارآفرینی دعوت نمودند تا برای مراسم تقدیر از سخنرانان برنامه به روی سن بیایند و تقدیر از این دو بزرگوار انجام گرفت و عکس دسته جمعی در پایان برنامه گرفته شد و برنامه تجربه ناتمام ۱ به کار خود پایان داد.
.